پهپاد چیست؟ و آنچه درباره پهپاد باید بدانیم
قبل از شروع هر گونه توضیح یا بحثی در رابطه با پهپاد بهتر است آن را برای شما تعریف کنیم. پهپاد در انگلیسی به هواپیمای بدون سرنشین Unmanned aerial vehicle نامگذاری شده است. پهپاد ابتدا برای اهداف نظامی و جاسوسی ساخته شد. اما در گذر زمان طی چند دهه گذشته کاربردهای دیگر نیز پیدا کرده است. و تا به امروز نوع غیر نظامی آن به تمامی عرصه های زندگی بشر از صنعت سینما، تا سرگرمی و کشاورزی نفوذ کرده است. پس پهپاد مورد بحث ما در این مقاله پهپاد غیر نظامی یا همان drone ( به انگلیسی زنبور نر ) می باشد و در زبان فارسی کوتاه شده عبارت ” پرنده هدایت پذیر از دور ” که در ادامه مسیر پیشرفت خود القاب مختلفی به دست آورده است. پهپاد یک هواپیمای بدون سرنشین و کنترل از راه دور در اندازه های پایین می باشد. اما این محصولات سالهاست که در زمینه های مختلف مورد استفاده کاربران قرار می گیرند و با قابلیت های معتددی که دارند کمک های زیادی به مردم خواهند کرد.
برای پهپاد می توان چندین تعریف ارائه داد و اینکه پهپاد یک هواپیمای بدون سرنشین است که از طریق یک فرستنده رادیویی از فاصله های دور کنترل می شود. یا هواپیمایی است که به صورت مستقل و به دور از حضور فیزیکی خلبان هدایت می شود. اما پهپادها با توجه به کاربردهایی که داشتند القاب متفاوتی به خود گرفته اند که عبارتند از موارد زیر:
– کوادکوپتر چیست؟ به یک پهپاد غیر نظامی که دارای چهار روتور می باشد و از طریق یک فرستنده رادیویی هدایت می شود کوادکوپتر می گویند.
– هلی شات چیست؟ به یک پهپاد دوربین دار یا کوادکوپتری که قابلیت حمل دوربین را دارد هلی شات می گویند. اصطلاح هلی شات فقط توسط کاربران ایرانی برای پهپادهای دوربین دار به کار می رود.
– هگزاکوپتر چیست؟ هگزاکوپتر هم مشابه کوادکوپتر ها می باشند با این تفاوت که این محصولات دارای 6 روتور می باشند.
چگونگی ساخت پهپاد
برای درک بهتر چگونگی پرواز و کاربرد یک هواپیمای بدون سرنشین ، باید اطلاعاتی راجع به ساخت یک نمونه معمولی از این محصولات را بدانیم. یک پهپاد از مواد کامپوزیت با رنگ های مختلف ساخته شده تا بتواند در هنگام پرواز وزن را کاهش داده و محدوده مانور خود را افزایش دهد. بدنه پهپاد باید به نحوه ای ساخته شود تا بتواند ماژول هایی نظیر دوربین ، لرزشگیر ، سیستم موقعیت یابی ، سیستم ناوبری ، سنسورها و لوازم مورد نیاز دیگر را بر روی آن نصب کرد. این محصولات در طیف گسترده ای از اشکال ، اندازه و کاربردها ساخته شده اند. مدل های تجاری بسیار کوچک می باشند. شرکت های سازنده در فریم و قاب پهپادها تغیرات مختلفی به وجود آورده اند اما اجزای اصلی آن عبارتند از موتور ها ، فرستنده و گیرنده ، ملخ ها ، کنترل کننده های پرواز و موتورها و باتری ها که همگی آنها مورد نیاز یک مولتی روتور می باشند.
بدون شک پهپادها یکی از پیشرفته ترین دستگاه های هوانوردی ، الکترونیک و رباتیک امروزی هستند.پیش بینی های جهانی برآورد کرده که در سال 2018 ارزش بازار پهپاد حدود 20 میلیارد دلار بود. کاربران زیادی علاقمند هستند که در رابطه با کمپانی های سازنده و برترین محصولات آنها بیشتر بدانند، به همین خاطر توصیه می کنم مقاله ” 10 کوادکوپتر برتر سال 2019 ” را از دامزیک مطالعه کنید. در ادامه می توانید اطلاعات بیشتری در مورد پهبادها ، نحوه کار ، ویژگی های اصلی آنها ، کاربردهای آنها در زمینه های مختلف ، انواع پهپادها و آینده هواپیماهای بدون سرنشین کسب کنید.
محدودیت های استفاده از پهپادها
در بسیاری از کشورها برای استفاده از کوادکوپترها قوانینی وضع شده که برای کسب مجوز پرواز باید بر آنها پایبند باشند. به عنوان مثال در آمریکا کاربران اجازه ندارند در هنگام شب هواپیمای خود را پرواز دهند چرا که دید کافی وجود ندارد و امکان برخورد آن با ساختمان ها و فرود بر روی شهروندان وجود دارد. کاربران همچنین این اجازه را ندارند در نزدیکی فرودگاها و سایر اماکن دولتی پهپاد خود را به پرواز در بیاورند چرا که در نزدیکی فرودگاه به خاطر ترافیک امواج رادیویی ممکن است در ارسال و دریافت اطلاعات توسط سیگنال های رادیویی تاخیر یا تداخل بوجود بیاید.
انواع پهپادها ؛ پهپادها به دو دسته نظامی و غیر نظامی تقسیم می شوند
1- پهپادهای نظامی
این مولتی روتورها دارای ابعاد بزرگ بوده اند و با قابلیت حمل مواد منفجره ، دوربین های فیلم برداری جهت جاسوسی و بررسی وضعیت نیروهای دشمن، فیلمبرداری از میدان جنگ، تحقیقات، تهیه نقشه های جنگی، جابجایی مهمات جنگی و امداد و نجات مورد استفاده کاربران خود قرار می گیرند. اولین پهپادها توسط ارتش اتریش حدود سال 1850 ساخته شده اند. نیروی هوایی بسیاری از قدرت های جهانی هنگامی که شاهد مرگ خلبانان خود در مرزهای دشمن بوده اند تاکید بیشتری بر این تکنولوژی داشته اند که نتیجه آن را امروزه می توانید مشاهده کنید. پهپادهای جاسوسی مینی پهپادها هستند که با ابعاد بسیار پایین یعنی کمتر از 10 سانتی متر و حدود 15 گرم وزن برای عملیات مخفیانه بسیار مناسب می باشند. این پرنده های مینی دارای چند دوربین می باشند که با استفاده از این دوربین ها موقعیت دشمن را بررسی می کنند.
2- پهپادهای غیر نظامی
نخستین نوآورانی که در ساخت پهپاد دخالت داشته اند نتوانسته اند شاهد موفقیت های خیره کننده این پرنده های رباتیک باشند، به عبارت دیگر شاید نمی دانستند که روزی از این وسیله ها در عرصه های غیر نظامی به کار گرفته شود. پهپادهای غیر نظامی در زمینه های زیادی توانسته اند ایفای نقش کنند و همین عامل باعث شده تا کار ساخت و عرضه این محصولات به صورت رقابتی پیش برود که امروزه شاهده فعالیت شرکت های زیادی در این زمینه هستیم. اما استقبال بی نظیر مشتریان دنیای تکنولوژی باعث شده تا چرخه ساخت این محصولات رونق پیدا کند و تکنولوژی ساخت آنها روز به روز پیشرفته تر از پیش ظاهر شود. تمامی کمپانی های سازنده سعی بر این دارند تا گستره کاری این دستگاهای رباتیک را افزایش دهند و با بکارگیری از جدیدترین تکنولوژی ها کوادکوپترهایی با قابلیت ها و امکانات ویژه برای خدمت به کاربران در زمینه تفریح، سرگرمی، صنعت، فیلم برداری، کشاورزی و غیره روانه بازار می کنند.
تفاوت پهپادهای تجاری (غیر نظامی) با پهپادهای ماموریتی (نظامی)
کواد کوپترهای تجاری به خاطر اندازه کوچک و کاربردهای آسوده تری که دارند نمی توانند زمان زیادی در آسمان بمانند و از همین رو برای آنها از باتری های لیتیومی با ظرفیت پایین در نظر گرفته می شود. اما هواپیماهای بدون سرنشین نظامی با استفاده از سوخت مناسب می توانند مداومت بیشتری در آسمان داشته باشند. به عنوان مثال Hermes 900 به عنوان یکی از پیشرفته ترین جنگنده های بدون سرنشین کشور اسرائیل می تواند حدود 350 کیلوگرم سوخت و بار را همراه خود حمل کرده و حدود 36 ساعت مداومت پروازی آن می باشد. برخی از پهپادها که برای ماموریت های مختلف باید چندین روز به صورت شناور در آسمان بمانند از صفحه های خورشیدی جهت تغذیه آنها استفاده می شود. در برخی موارد از این پهپادها جهت اشتراک گذاری اینترنت و سایر خدمات اپراتوری به مکان های دور دست استفاده می کنند. این هواپیماها با استفاده از این صفحه های خورشیدی می توانست حدود 90 روز در آسمان به صورت شناور باقی بماند.
مهمترین کاربردهای یک پهپاد غیرنظامی
– فیلمبرداری و تصویربرداری
هلیشات ها یا کوادکوپترهای دوربین دار از متداول ترین نوع پهپادهای غیرنظامی می باشند محصولاتی که در زمینه ساخت فیلم های هوایی در عرصه سینما و پروژه های مهندسی و صنعتی فعالیت های زیادی را برعهده می گیرند. قبلا برای فیلمبرداری از مکان های صعب العبور و فیلمبرداری از حیوانات وحشی جهت ساخت مستند و غیره کاری بسیار دشوار بوده اما با وجود چنین پرنده های فیلم برداری شما می توانید به صورت هوایی فیلم های با کیفیت تهیه کنید. کاربران در اوایل ساخت این محصولات با مشکل لرزش دوربین درگیر بودند که در ادامه با بکارگیری از یک گیمبال توانسته اند لرزش دوربین را به صورت کامل خنثی کنند. برای درک بهتری از یک کوادکوپتر دوربین دار توصیه می کنم محتوای” هلی شات چیست؟ ” را مطالعه کنید.
– مسابقات سرعتی و نمایشی
علاوه بر فیلمبرداری کاربران از این دستگاها برای مسابقات سرعتی و انجام حرکات نمایشی استفاده کرده اند که هیجان خاصی داشته و نوعی تفریح و سرگرمی به حساب می آید. کاربرانی که به این منظور نسبت به خرید پهپاد اقدام می کنند مطمئنا باید یک پرنده سرعتی با تعادل بالا را خریداری کنند.
– حمل بار
پهپادها می توانند با قدرت حمل بالای خود در بعضی مواقع اقدام به ثبت شی یا کالایی خاص کنند. و مطمئنا برای انجام این ماموریت باید قدرت بالایی داشته باشند و از مداومت شارژی مناسبی بهره ببرند. در کشور چین از این دستگاهای رباتیک برای کار در رستوران ها و فروشگاها به عنوان یک گارسون یا خدمت کار به کار گرفته می شود. کوادکوپترها می توانند نوشیدنی یا خوراکی ها را به دست مشتریان برسانند. شاید استفاده از پهپادها برای انجام چنین فعالیت هایی اندکی دور از ذهن باشد اما مطمئنا در آینده این محصولات می توانند در این زمینه بسیار فراتر عمل کنند. این روزها در آمریکا از این وسیله ها جهت حمل مسافر استفاده می شود که با مخالفت های مردمی روبرو شده ، اما اداره حمل و نقل هوایی فدرال خاطرنشان کرده که اجازه می دهد این وسایل نقلیه بدون راننده بر فراز شهر برای حمل مسافر پرواز کنند.
– سمپاشی مزارع و فعالیت در زمینه کشاورزی
کمپانی دی جی ای اخیرا توانسته با ساخت پهپادهای سمپاشی آگراس خدمتی نوین و بسیار کاربردی به کشاورزان ارائه دهد. یکی از مهمترین خدماتی که این پهپادهای کشاورزی به کاربران خود ارائه می دهند سمپاشی مزارع و باغ ها می باشد که حدود 90 درصد سریعتر از حالت دستی بوده و بسیار به صرفه تر می باشد. این محصولات قابلیت حمل بالایی دارند و با استفاده از یک تانکر مخصوص جهت حمل آفت کش و سموم شیمایی می تواند سمپاشی را تسریع ببخشد و همچنین به صرفه تر می باشد. دی جی ای توانسته پیشرفته ترین سمپاش هوایی یعنی آگراس تی 16 را جهت تسریع عملیات سمپاشی به بازار عرضه کند.
– اشتراک گذاری اینترنت
– عملیات امداد و نجات
– تحقیقات
– تبلیغات
– تهیه نقشه های هوایی و سه بعدی
– بازرسی
– حفظ امنیت
– و موارد بسیار دیگر از کاربردهای یک پهپاد غیرنظامی می باشند.
معتبرترین برند جهانی کوادکوپتر و هلیشات
ما در بالا توانسته ایم اطلاعات مفیدی جهت شناخت پهپاد ، نحوه ساخت پهپاد و هر آنچه باید در رابطه با این محصول می دانستید را تا حدودی برای شما به بحث کشیدیم. احتمالا شما هم به این نکته پی برده اید که متداول ترین نوع هواپیماهای کنترل از راه دور نمونه های غیرنظامی آنها می باشند که برای مقاصد مختلف به کار گرفته می شوند. یکی از برترین برندهای حال حاضر دنیا که این روزها با ساخت کوادکوپترهای حرفه ای و بسیار پیشرفته آوازه ای خاص به دست آورده کمپانی DJI می باشد که ملیت چینی دارد و توانسته در عرصه های مختلف نظیر ساخت تجهیزات فیلم برداری ، گیمبال ، کوادکوپتر صنعتی ، کشاورزی و غیره به تمامی جهانیان خدمات رسانی کند. در پایین با کیفیت ترین گجت های پروازی این کمپانی اشاره خواهیم کرد.
پهپاد صنعتی
پیشرفته ترین گجت های پروازی این کمپانی کوادکوپترهای صنعتی آن یعنی ماتریس ها می باشند که با وجود قدرت حمل بالایی که دارند می توانند دوربین های سنگین وزن و سینمایی را برای ثبت فیلم های هوایی و بسیار با کیفیت حمل کنند. از این کوادکوپترها در عرصه تولید فیلم های سینمایی ، تلویزیون ، پروژه های صنعتی ، بررسی وضعیت دکل ها و فیلم برداری از پروژه های مهندسی و ملی استفاده می شود و مطمئنا ارزش بالایی خواهند داشت. اما بهترین نکته در رابطه با این پهبادها امکان حمل دوربین های سنگین وزن می باشد که بعضی از آنها حتی توانسته اند دو دوربین را به صورت همزمان حمل کنند.
پهپاد اینسپایر یا Inspire
بعد از نمونه های صنعتی ماتریس کوادکوپتر اینسپایر از آوازه زیادی هم برخوردار است. بر روی این پهپاد هم می توان دوربین های با کیفیت زنوس X7S ، X5s ، X4s را نصب کرد و فیلم های خیره کننده به ثبت رساند. یکی از دیگر قابلیت های خوب این درون ها سرعت پرواز آنها می باشد که بیش از 90 کیلومتر بر ساعت می باشد. اینسپایر ها در چند مدل به بازار عرضه میشوند که پیشرفته ترین آنها کوادکوپتر اینسپایر 2 می باشد.
کوادکوپتر فانتوم
پهپاد فانتوم به خاطر دوربین با کیفیت و زمان پرواز مناسبی که دارد در نزد علاقمندان به فیلم بردرای و تصویر برداری بسیار معروف و شناخته شده می باشد. چرا که Phantom از قابلیت های خوب و پیشرفته بهره می برد و علاوه بر آن بسیار به صرفه تر از یک پهپاد صنعتی می باشند. از این پرنده های دوربین دار در آتلیه های عروس و داماد جهت تهیه ویدئوهای هوایی به صورت حرفه ای استفاده می شود. یک عکاس حرفه ای می تواند با هزینه اندک کیفیت کار خود را ارتقاع داده که نتیجه آن رونق کسب و کار خود در این زمینه می باشد.
هلی شات مویک یا Dji Mavic
کوادکوپترهای مویک همانند فانتوم بسیار ایده آل عمل می کنند و با استفاده از دوربین هایی با مگاپیکسل بالا و ساخت کمپانی هاسلبلاد سازنده دوربین های ناسا می تواند گزینه خوبی برای تصویر برداری از جشن ها و حتی فیلم برداری حرفه ای باشند. از این محصولات همانند پهپادهای فانتوم برای تصویر برداری در جشن ها به کار گرفته می شود و برای آتلیه کاران هم می تواند گزینه ای به صرفه باشد. یکی از ویژگی های بارز این دسته از هواپیماهای بدون سرنشین کمپانی دی جی ای نحوه طراحی آنها می باشد که تمامی مولتی روتورهای Mavic به صورت تاشو ساخته شده اند. در این میان مویک 2 پرو می تواند با کیفیت ترین و پیشرفته ترین باشد.
پهپاد هابی یا اسباب بازی
کمپانی دی جی ای علاوه بر محصولات بالا توانسته چندین پهپاد هابی نظیر اسپارک و تلو را با سرعت بالا ، مداومت شارژی بیش از 15 دقیقه، محدوده کنترل بالا و چندین ویژگی خوب دیگر به بازار عرضه کند. کاربران همچنین می توانند از این محصولات هم جهت تصویر برداری در سفرها و تفریحات خود استفاده کنند.
بهترین نمایندگی خرید پهپاد
فروشگاه دامزیک به عنوان وارد کننده رسمی محصولات کمپانی DJI نظیر هلیشات ، لرزشگیر و دوربین فیلم برداری می تواند تمامی خدمات مربوط به این محصولات را به مشتریان ارائه دهد. اگر شما هم از علاقمندان به خرید پهپاد دی جی ای هستید می توانید با مراجعه به صفحه اصلی فروشگاه و مشاهده محصولات گزینه دلخواه خود را سفارش دهید.
پهپاد چیست؟
پهپاد (پرنده هدایت پذیر از دور ) یک هواپیمای بدون سرنشین یا کوادکوپتر ( چهار پروانه یا ملخ ) که با استفاده از یک فرستنده رادیویی از راه دور کنترل می شود.
معادل انگلیسی پهپاد؟
پهپاد به انگلیسی Unmanned aerial vehicle یا drone نیز گفته می شود. البته از اصطلاحاتی مانند Quadcopter, drone, Quadrooter نیز استفاده می شود.
پهپاد یا پهباد؟
پهپاد ( پرنده هدایت پذیر از راه دور )
تفاوت پهپاد با کوادکوپتر؟
اصطلاح پهپاد بیشتر برای تعریف هواپیماهای بدون سرنشین نظامی به کار می رود. در حالی که کوادکوپتر مربوط به پرنده های بدون سرنشین تجاری مثل محصولات DJI شامل مویک، اینسپایر، فانتوم و .. می باشد. که از کوادکوپتر برای سرگرمی و فیلمبرداری حرفه ای و .. استفاده می گردد.
بزرگترین کمپانی سازنده پهپادهای تجاری و غیر نظامی؟
DJI
مهمترین کاربرد پهپاد غیر نظامی؟
امروز از پهپاد غیر نظامی یا همان کوادکوپتر در صنعت کشاورزی، سینما، سرگرمی، حمل و نقل و حتی برای مبارزه با بیمارها و اپیدمی هایی مانند کرونا نیز به کار می رود؟
برای خرید پهپاد به کجا مراجعه کنیم؟
دامزیک بزرگترین شرکت وارد کننده و نمایندگی محصولات DJI در ایران می باشد.
3 دیدگاه دربارهٔ «پهپاد چسیت و چه کاربردهایی دارد؟»
درود
دنبال یه پهپاد بسیار ریز هستم
که هم دوربین قوی داشته باشه
هم بتونه بیش از 20 دقیقه پرواز کنه
و اینکه کسی متوجه ش نشه
درود
با این مشخصاتی که شما میگین
مویک مینی رو پیشنهاد می کنیم
اگه بسیار کوچک غیر قابل رویت منظورتون هست باید سفارش بدین یکی براتون بسازند
یا چند سال دیگه منتظر بمونین
هر چند فروش چنین پهپادهای ممنوع هست
چون ممکن برای جاسوسی استفاده بشن